Lita øy, stor natur

Hva har Maldivene, Mauritius, Bora Bora og Værøy til felles? jo, de er alle kåret til en av verdens vakreste øyer.

Værøy er ei lita øy med stor natur, øya ligger nest ytterst i Lofoten. Helt ytterst finner du Røst og mellom Lofoten og Værøy ligger den ubebodde øya Mosken og den mer berømte malstrømmen Moskenesstraumen.

Se visitvaroy.no sin topptur guide

Hvordan finne frem?

For å komme til Værøy kan man enten ta helikopter fra Bodø, turen tar ca 20 minutter. Eller ta bilferge fra enten Bodø eller Moskenes.  Denne turen tar noe mer tid fra tre til fem timer fra Bodø, eller en god time fra Moskenes

Se VisitVaroy.no sin reiseguide

Strender og fugleliv

Værøy byr på kritthvite strender som kan friste selv den største frossenpinnen ut i ramsalt hav, et rikt fugleliv med sjøfugkolonier som lundefugl, skarv og krykje. Fjelltopper som strekker seg rett opp fra det smaragdgrønne havet.

Næring og bebyggelse

I dag bor det rundt 700 mennesker på øya. De lever, i størst grad av fisk. Skrei, blåkveite, sei og sild.Om vinteren kommer torsken fra Barentshavet og gyter i Lofoten. Dette har vært den viktigste næringa så lenge det har bodd mennesker på øya. Tosken henges opp til tørk om vinteren, tas ned tidlig på sommeren og eksporteres som en delikatesse hovedsaklig til Italia.