Lita øy, stor natur

Værøy er en liten øy med storslått natur. Den har blitt kåret til en av verdens vakreste øyer, sammen med Maldivene, Mauritius og Bora Bora.

Værøy ligger ytterst i Lofoten, mellom Moskenesstraumen og Røst. Ubebodde Mosken ligger mellom Lofoten og Værøy.

Se visitvaroy.no sin topptur guide

Hvordan finne frem?

Det finnes to måter å komme til Værøy på: enten med helikopter fra Bodø (ca. 20 minutter) eller med bilferge fra Bodø eller Moskenes. Turen med ferge tar fra tre til fem timer fra Bodø, eller en god time fra Moskenes.

 

Se VisitVaroy.no sin reiseguide

Strender og fugleliv

Værøy har kritthvite strender som inviterer til bading i det klare havet, et rikt fugleliv med sjøfuglkolonier som lundefugl, skarv og krykje, og fjelltopper som reiser seg rett opp fra det smaragdgrønne havet. Det er noe for alle som liker å tilbringe tid i naturen.

 

Næring og bebyggelse

I dag bor det omtrent 700 mennesker på Værøy, og de lever i stor grad av fisk, som skrei, blåkveite, sei og sild. Om vinteren kommer torsken fra Barentshavet og gyter i Lofoten, og torskfiske har vært den viktigste næringen på øya så lenge det har bodd mennesker her. Torsken henges opp til tørk om vinteren, tas ned tidlig på sommeren og eksporteres som en delikatesse, hovedsakelig til Italia.